BESKRIVNING AV ARBETET
Genom fiske inriktat på karpfisk avlägsnas näringsämnen från havet, vilket underlättar minskning av eutrofiering av kustvattnen. Därtill stöds nyttjande av karpfiskar som människoföda.
Inom ramen för projektet inleddes ett samarbete med K-gruppen och den första konsumentprodukten, Pirkka-skärgårdsfiskbiffar, som tillverkas av Apetit, lanserades 2017. Den tredje Pirkka-produkten kommer till butikerna i maj 2020. Under projektet har efterfrågan på karpfisk och brax ökat, och andra aktörer har kommit på marknaden med sina egna produkter. Projektets slutrapport publiceras under året 2020.
TIDTABELL
Den planerade varaktigheten är 2015 – 2019.
Under pilotfasen 2015-2016 byggdes upp en välfungerande produktionskedja med lokala aktörer I Åbo-området.
FINANSIERINGSINSTRUMENT OCH FINANSIERING
2015 – 2017 treårig delfinansiering från Interreg Central Baltic -programmet, som en del av NutriTrade -projektet
2018 – 2019 John Nurminens Stiftelse
HUVUDKOORDINATOR OCH KONTAKT
John Nurminens Stiftelse
https://www.johnnurmisensaatio.fi/puhdas-itameri/lahikalahanke/