Toteutettu
Toimenpide on edistänyt esimerkiksi lannan ja jätevedenpuhdistamojen liet¬teen sisältämien ravinteiden hyödyntämistä ja käyttöä sekä lisännyt ravinneneutraaliuskä¬sitteen tunnettavuutta mm. Ranku-hankkeen kautta. Toteutuneita investointeja ovat mm. Biolan Oy:n turpeettomien kasvualustojen tuotantolaitos Eurassa, Napapiirin energia ja vesi Oy:n jätevedenpuhdistamolietteiden ravinteiden kierrätyksen PAKU-polttolaitos Rovaniemellä, Gasum Oy:n biokaasulaitoksen rejektiveden typen talteenotto ammoniakkivetenä Turussa. Toimenpide on päättynyt, mutta jatkossa ravinteiden kierrätystä edistetään mm. ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätysohjelman sekä maa- ja metsätalousministeriön Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman kautta. Lisäksi lannan ravinteiden kierrätystä jatketaan toimenpiteen ”Lannan ravinteiden kierrätyksen edistäminen osana biokaasun tuotantoa (TPO2022-REHEV3)” kautta.
Fosfori ja typpi ovat ravinnontuotannon kannalta keskeisiä ravinteita. Fosfori on rajallinen luonnonvara, jonka hyödynnettävissä oleva määrä vähenee jatkuvasti. Typpilannoitteiden valmistaminen puolestaan kuluttaa suuria määriä energiaa. Osa kierrätettävissä olevista ravinteista, kuten lannan sisältämä fosfori ja typpi, kerätään talteen ja hyödynnetään uudelleen, mutta suuri osa karkaa edelleen vesistöihin (fosfori ja typpi) ja ilmaan (typpi).
Ihmistoiminnan seurauksena syntyy runsaasti eloperäisiä aineksia kuten kotieläinten lantaa, jätevedenpuhdistamoiden lietettä, erilaisia kasvibiomassoja ja ruokajätettä mm. kotitalouksista. Huomattava osa näiden ainesten sisältämistä ravinteista jää hyödyntämättä tai ne käytetään tehottomasti. Ravinteet tulisi kerätä talteen, hyödyntää ja kierrättää mahdollisimman hyvin, koska siten voidaan vähentää uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä (fosfori), säästää keinolannoitteiden valmistukseen tarvittavaa energiaa (typpi) ja lisätä ravinneomavaraisuutta. Ravinteiden käytön tehostaminen ja kierrätys on oleellista ennen kaikkea vesiensuojelun kannalta, koska se vähentää vesiin joutuvaa ravinnekuormitusta ja rehevöitymistä. Ravinteiden käytön tehostaminen ja kierrätys edellyttää osallistumista ja sitoutumista kaikilta toimijatahoilta, yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksittäisiltä kansalaisilta.
Tämä toimenpiteen tavoitteina on:
1. Tehostaa maataloudessa käytettävien ravinteiden kierrätystä mm. Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön -hankkeen toimin, erityisesti lannan ravinteiden hyötykäyttöä ja vähentää samalla keinolannoitteiden tarvetta. Kotieläinkeskittymissä syntyvät ravinteet hyödynnetään optimaalisesti mm. kehittämällä yhteistyötä kotieläintilojen ja kasvinviljely-tilojen välillä. Tähän pyritään neuvonnan, koulutuksen ja lannan prosessointiin liittyvien investointien ja kehittämis- ja yhteistyöhankkeiden sekä uusia teknologioita ja toimintatapoja kehittävien kokeilu- ja demonstraatiohankkeiden avulla.
2. Edistää ravinteiden kierrätystä ja ravinneneutraaliutta tavoittelevien hankkeiden ja toimien toteutumista, parantaa ravinneneutraalisuuskäsitteen tunnettavuutta ja painottaa ravinteiden kierrätyksen merkitystä erityisesti meren tilan parantumisen kannalta. Toimenpiteessä aktivoidaan kohdealueen kuntia ja muita alueellisia yksiköitä sekä yrityksiä tehostamaan orgaanisten ravinteiden kierrättämistä ja hyödyntämistä turvallisesti sekä mahdollisimman lähellä syntypaikkaansa.
2016-2021
ympäristöministeriö (YM), maa- ja metsätalousministeriö (MMM)