Toteutettu
Toimenpiteen alla toteutettiin useita selvityksiä Suomen merialueiden roskaantumisen tilasta ja vaikutuksista. Lisäksi julkaistiin kattava selvitys ”Suomen merialueen roskaantumisen lähteet”, jonka lopputuloksia hyödynnettiin toimenpideohjelman päivityksessä ja roskaantumisen toimenpiteitä laadittaessa.
Toimenpiteen ensimmäisessä vaiheessa tehdään aiempia laajempi yleisselvitys rantojen ja meriympäristön roskien alkuperästä, määrästä eri alueilla ja arvioidaan roskaantumisen vähentämispotentiaalia. Selvitys koskee sekä silmin havaittavaa roskaa että mikrokokoista roskaa. Siinä arvioidaan mikroroskan haittoja ja vaikutuksia merieliöstölle sekä terveysriskejä ihmiselle. Selvitykseen liitetään osio, jossa kartoitetaan mahdollisuuksia ja menetelmiä roskien poistamiselle merestä ja rannoilta sekä arvioidaan poistosta saatavia hyötyjä suhteessa kustannuksiin.
Toimenpiteen toisessa vaiheessa, kun roskan tärkeimmät lähteet sekä vaikutuksen ja riskit eliöstölle ja ihmisille on selvitetty, laaditaan ehdotus roskaantumista koskevaksi yleiseksi merenhoidon ympäristötavoitteeksi.
Kolmannessa vaiheessa laaditaan ehdotuksia meren ja rantojen roskaantumisen vähentämisen toimenpiteiksi. Ehdotuksia laadittaessa tulee tarkastella mahdollisuuksia roskaantumisen vähentämiseen erityisesti muovin osalta. Tässä yhteydessä roskaantumisen lähteinä ja mahdollisina roskaantumisen vähentämisen kohteina on tarkasteltava mm. jätevesiä ja hulevesiä, hygieniatuotteiden mikromuoveja, muovipakkausten ja –pussien sekä muovin käyttöä yleensä, haamuverkkoja, satamien jätehuoltoa sekä no-special-fee –järjestelmän toteuttamista ja lajitellun jätteen vastaanoton edistämistä satamis-sa. Roskien merestä poistamista tarkasteltaessa arvioidaan yhteistyötä kalastajien kanssa yhtenä mahdollisena keinona.
Ehdotuksia laadittaessa arvioidaan muissa Itämeren maissa tehtyjä vastaavia toimenpiteitä ja pyritään luomaan yhteistyötä HELCOMin toimintaohjelman mukaisesti. Toimenpiteitä kohdistetaan riskipitoisimpien ja/tai haitallisimpien roskien lähteisiin, niin, että mereen päätyvien roskien määrää voidaan vähentää kustannustehokkaasti. Toimenpiteitä voidaan kohdistaa myös roskien poistoon merestä ja rannoilta. Toimenpide-ehdotuksiin liitetään arvio kustannuksista ja taloudellisista hyödyistä.
Kolmannessa vaiheessa toimenpideohjelman toteutuksen seurannasta vastaava seurantaryhmä päättää toimenpiteiden toteutukseen ryhtymisestä. Toimenpiteet käynnistetään ja mahdollisuuksien mukaan toteutetaan vuoden 2021 loppuun mennessä.
Veneilijöiden, kalastajien ja retkeilijöiden roskaamiseen ja meren roskaantumista aiheuttavaan kuluttajakäyttäytymiseen pyritään vaikuttamaan viestinnällisin keinoin. Tähän liittyvät toimet kuvataan VIESTI 1 -toimenpiteessä.
Laaja selvitys: 2016–2017
Ympäristötavoite ja toimenpide-ehdotukset: 2018
Toimenpiteiden toteutus: 2019–2021
Suomen ympäristökeskus (SYKE)